Foto: SVT

Karlstad kommun vill se fler som betalar flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Karlstad Airport redovisar en rekordstor förlust för 2017, minus 29,3 miljoner kronor, kommer nu krav från kommunledningen i Karlstad att övriga kommuner i länet ska vara med och betala för flygplatsen.

– Flygplatsen är en regional angelägenhet, därför tycker vi att det är ett ansvar som berör fler, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd i Karlstad.

Karlstads kommunstyrelse ska i morgon ta ställning till om kollektivtrafiken, Värmlandstrafik och stadsbussarna i Karlstad, ska ligga i den nya värmländska regionkommunen som bildas från 1 januari nästa år.

Nu vill kommunledningen också lägga in flygplatsen, som idag ägs helt av Karlstads kommun, i regionen. Helst vill man att det ska ske direkt från 1 januari 2019.

– Det är ambitionen, förhoppningen är att vi inför nästa år har en bredare lösning för Karlstad Airport, säger Per-Samuel Nisser.

Rekordförlust förra året

Förra året redovisade kommunala Karlstad Airport ett minusresultat (efter finansnetto) på 29,3 miljoner kronor.

En orsak till det försämrade resultatet är kostnaderna för upphandlingen av flyglinjen till och från Frankfurt.

Om den upphandlade flygtrafiken till och från Frankfurt också ska ingå i regionens ansvar, enligt kommunledningen, är oklart.

– Exakt hur det kan komma att se ut kan jag inte säga idag. Dels är det ju ägandet och driften, dels själva trafiken som behöver ha hjälp för att den ska finnas till. Hur det ska se ut när det gäller ansvarsfördelningen får vi återkomma till, säger Per-Samuel Nisser.

Av allt att döma kommer kostnaden för flygplatsen fortsatt att vara hög. Budgeten för i år visar på ett nytt stort minusresultat på 30,3 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.