– Vi tog en match och jag tycker att vi vann ganska bra, säger Lars Wedin som tog strid för garageföreningens tomträttsavgift. Foto: SVT

Karlstad tvingas backa om tomträttsavgifter

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun tvingas backa när det gäller tomträttsavgälden för Sjöstads garageförening. Det efter en principiellt viktig dom i mark- och miljödomstolen.
– Vi ser det som en framgång, säger Lars Wedin, ordförande för garageföreningen, och konstaterar att det för föreningen handlar om 180 000 kronor på tio år som de slipper betala i avgäld till kommunen.

Först ville kommunen höja tomträttsavgälden från 16 600 till 43 500 kronor, en höjning om 162 procent. Efter värdering sänkte man kravet med drygt 9 300 till 34 188 kronor. Men parterna kom inte överens och då stämde kommunen garageföreningen. Nu har domstolen slagit fast avgälden till 25 500 kronor, en sänkning med ytterligare 8 688 kronor. Bland annat på grund av närheten till det illaluktande reningsverket intill.

”Försöker inte lura någon”

Fredrik Nilson, chef för kommunens mark- och exploateringsenhet, säger att kommunen värnar om skattebetalarna som äger marken, men att de inte försöker lura någon och att kommunen anlitar externa konsulter för att göra markvärderingen.

Men hade föreningen inte tagit strid hade det varit dubbla kostnaden för dem?

– Ja, så kan det vara, absolut, säger Fredrik Nilson.

Och vad tänker du om det?

– Det visar att det är bra att ha lite kunskap om vad en tomträtt är för någonting och vad värdet är, säger Fredrik Nilson, chef för kommunens mark- och exploateringsenhet.

”Vi vann ganska bra”

Samtidigt pågår fyra andra tvister om tomträttsavgälder där Karlstads kommun är inblandat. Dels Kroppkärrs koloniförening, dels tre nya tvister: en industrifastighet på Lamberget, en fastighet i Inre hamn och en privatvilla.

Lars Wedin säger att det troligtvis är många som inte tar striden med kommunen om avgäldens storlek.

– Vi tog en match och jag tycker att vi vann ganska bra, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer