I klippet berättar åklagaren Katarina Ström Lindberg och kollegan Per Svensson mer om mannens brott. Foto: SVT

Karlstadsbo hade över 600 000 filer med sexövergrepp på flickor

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig karlstadsbo åtalas nu för 80 brott mot 29 flickor i det hittills största målet i Värmland som gäller sexbrott mot barn på nätet.

Mannen misstänks för grova sexuella övergrepp på 29 flickor från olika delar av landet varav flera i Värmland och två i Örebro. Inom kort väntas ytterligare åtal gällande sju flickor. Mannens egna filmer på övergreppen utgör nu en viktig del av åklagarnas bevisning.

– I hans mobiler och dator fanns över 600 000 filer med övergrepp mot unga flickor, säger Per Svensson, en av de två åklagarna i målet.

Åtalas för 80 brott

Sammanlagt åtalas 28-åringen för 80 brott. Det handlar bland annat om grov våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och olaga hot. Rättegången inleds i Värmlands tingsrätt den 1 februari och väntas pågå i drygt tre månader. Eftersom det handlar om sexualbrott mot barn kommer den att hållas bakom stängda dörrar.

”Långvarigt fängelsestraff”

28-åringen som tidigare är ostraffad nekar till alla anklagelser. Om han döms riskerar han ett långt fängelsestraff.

– Om han fälls för grov våldtäkt vid ett tillfälle så är minimistraffet fem års fängelse och här har vi flera målsägande som utsatts vid flera tillfällen och lägger vi till de andra brotten så hamnar vi på ett mycket långt fängelsestraff, säger Per Svensson.

Därför kan han dömas för våldtäkt fast övergreppen skett på nätet

Per Svensson leder utredningen tillsammans med åklagarkollegan Katarina Ström Lindberg.

Här förklarar hon när ett övergrepp räknas som våldtäkt även fast det sker på nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.