Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Lottie Hedenborg, chef för ISÖB i polisregion Bergslagen mer om deras arbete. Foto: Enana Alrafidain/SVT

Polisen: ”Otroligt resurskrävande utredning”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens åtal mot den 28-åriga mannen som misstänks för grova sexuella övergrepp mot barn på internet har krävt stora resurser i polisregion Bergslagen. Två polisutredare och en av polisens IT-specialister har jobbat med ärendet på heltid i över ett år. I en intern rapport har polisen tidigare fått kritik för sitt arbete med att den här typen av ärenden.

De specialgrupper inom polisen som tillsattes för att utreda sexualbrott mot barn på nätet får svidande kritik i en egen internrapport, som SVT:s program Veckans Brott var först med att berätta.

Anmälningar läggs på hög och flertalet utredningar läggs ner utan någon utredningsåtgärd.

– Anledningen till att såna här utredningar tar lång tid är för att det är otroligt omfattande material som vi går igenom. Vi jobbar med att identifiera nya målsäganden och tittar på övergreppsmaterial för att då hitta målsägande och människor som är drabbade av det här. Och det är det som tar tid, säger Lottie Hedenborg, chef för specialgruppen ISÖB, som arbetar med IT-relaterade sexuella övergrepp mot barn i polisregion Bergslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer