Var ska det byggas? Hör Ann Catrin Kärnä om de stora knäckfrågorna i Karlstads nya översiktsplan. Foto: SVT

Nya översiktsplanen: Karlstadsborna har sagt sitt om framtidens byggande

Publicerad

I över 600 brev och mejl och 3 000 kommentarer på hemsidan har Karlstadborna tyckt till om kommunens framtidsplaner för hur marken ska användas.

– Nu är det tydligt att folk lyfter vikten av friluftsliv och parker i stan, säger Ann Catrin Kärnä, översiktsplanerare på Karlstad kommun.

Det kommer dröja några månader innan vi vet exakt vad alla inkomna synpunkter säger, men det finns några områden i översiktsplanen som sticker ut på åsiktsfronten.

I2-skogen är en. Förslaget är att den ska naggas i kanterna, med bostäder norr om Henstad, ner mot Hagalund och längs med Råtorp. Även Tyrskogen och delar av Rudskogen föreslås husera nya bostäder, vilket bland andra orienteringsklubben OK Tyr har vänt sig mot.

Lättare på landsbygd

Karlstad kommun befinner sig i en brytpunkt, menar Ann Catrin Kärnä.

– Historiskt har vi kunnat expandera utan konflikter med naturområden, säger hon.

Men befolkningen växer.

– Största utmaningen ligger i Karlstad tätort, det är lite lättare på landsbygden, säger Ann Catrin Kärnä.

Bostäder på Jäverön

Därför har de, i det nya förslaget till översiktsplan, satsat mer på bostäder på landsbygden, än i tidigare planer. Bland annat i Väse och Vallargärdet.

Men även på Jäverön. Där har synpunkterna varit både åt det positiva och negativa hållet, avslöjar Ann Catrin.

Härnäst, efter att planerarna har gått igenom alla inkomna synpunkter, och eventuellt ändrat delar av planen, så går den ut på granskning. Det slutgiltiga förslaget antas av kommunfullmäktige. Det lär dock inte bli förrän under nästa mandatperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.