– Jag tycker det är oroande och jag märker som läkare att det har ökat för varje år med restnoteringar, betonar läkaren Susanna Sandberg. Foto: SVT

Karlstadläkare oroad över allt fler restnoterade läkemedel

Publicerad

Läkaren Susanna Sandberg i Karlstad upplever att mängden läkemedel som har restnoterats, och då är svåra att få tag på, bara ökar och det ställer till med problem såväl för de som behöver läkemedlen som för apotek och läkare.

Susanna Sandberg på hudmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad visar upp en lång lista på några av de läkemedel de använder ofta men som är restnoterade och svåra att få tag på för tillfället.

En del läkemedel är viktigare och svårare att ersätta än andra. Hon säger att andra specialistläkare hon kommer i kontakt med har samma problem.

– Jag tycker det är oroande och jag märker som läkare att det har ökat för varje år med restnoteringar, betonar Susanna Sandberg.

Värst för patienterna

Osäkerheten om läkemedlen, som läkaren vill att patienten ska ha, finns att tillgå skapar merarbete för både sköterskor och läkare.

Ibland måste de försöka ta reda på om läkemedlet går att få tag på just då och ibland leta efter alternativ, som när patienten hör av sig och inte har fått tag på medicinen på receptet.

– Det är jobbigt för oss men det är patienterna som får sitta emellan och får gå till olika apotek. Apoteken samarbetar inte på det sättet att de kan få en anvisning vart de ska gå, säger Susanna Sandberg.

Händer varje dag

Läkemedlen som är restnoterade hos leverantörerna och inte går att få tag i blir också ett problem för apoteken.

– Det är faktiskt väldigt tråkigt för vi står varje dag och får säga ”tyvärr det finns inte” och försöka hitta några lösningar. Ofta finns det ju ingen lösning då hela gruppen är restad och då måste de kontakta läkarna, förklarar apotekschefen Anna-Karin Gäwerth på Apoteket Lärkan i Forshaga.

Susanna Sandberg vill att regeringen ser till att det finns någon som tar ett samlat ansvar för läkemedelsförsörjningen som innan avregleringen av apoteken.

Ingen samordning

– Nu är det ju många olika kedjor som inte har någon inbördes samordning och ingen har ett övergripande försörjningsansvar och vi har inga reservlager av läkemedel, säger Susanna Sandberg.

Hon berättar att de på hudmottagningen har funderingar på att bygga upp ett litet eget lager själva av viktiga läkemedel som kan behövas akut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.