Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Siri Lindqvist säger att det är viktigt att inte sluta skydda sig. Foto: TT/SVT

P-pillret Zoely fortsatt slut

Publicerad
Det populära p-pillret Zoely är fortsatt slut på svenska apotek. P-pillret har inte gått att få tag på sen i början av sommaren på grund av ett produktionsfel.
– Det är såklart en besvikelse för dem som drabbas, säger Siri Lindqvist som är barnmorska och sexolog i Göteborg.

Sen första april har p-pillret Zoely varit restnoterat. De som drabbats har varit tvungna att träffa en barnmorska eller läkare för att få ett nytt recept på ett annat p-piller eller preventivmedel, något som Baaam tidigare rapporterat om.

Svårt att hitta en motsvarighet

De som drabbats kan ha svårt att hitta en annan motsvarighet då Zoely innehåller ett särskilt östrogen.

– Det innehåller ett så kallat naturligt östrogen. De flesta andra p-piller innehåller ett syntetiskt östrogen, säger Viveca Odlind som är professor i gynekologi på Läkemedelsverket.

Hon berättar att det går att byta till en annan variant på p-piller, men att man måste prata med en barnmorska.

– De här kvinnorna är ju tvungna att gå till barnmorskan och få ett nytt recept, säger Viveca Odlind.

”Såklart en besvikelse”

Siri Lindqvist som arbetar som barnmorska och sexolog på Ungdomsmottagningen i Olskroken i Göteborg säger att p-pillret oftast används av personer som testat sig fram bland flera varianter för att hitta rätt.

– Det är såklart en besvikelse för dem som drabbas och kommer till apoteket och upptäcker en dag att de är slut. Oftast går det ofta att fixa inom några dagar men nu har ju det här uppehållet varit väldigt länge, säger Siri Lindqvist som är barnmorska och sexolog på Ungdomsmottagningen i Olskroken i Göteborg.

Då är p-pillret tillbaka

Enligt läkemedelsföretaget MSD som tillhandahåller p-pillret så ska det vara tillbaka på svenska apotek i slutet av november, närmare bestämt vecka 48.

– Det påverkar tyvärr unga kvinnors vardag och vi gör allt vi kan för att tillhandahålla p-pillret så snart det är möjligt, skriver företaget i ett mejl till Svt Nyheter Väst.

Det ska du göra om du är drabbad

Fram tills att p-pillret är tillbaka i hyllorna så är det viktigt att inte avstå preventivmedel säger Siri Lindqvist.

– Mitt tips är att söka upp den som förskrev p-pillret eller någon annan mottagning som kan hjälpa en med preventivmedel. Det är viktigt att inte ha för långt uppehåll så att man inte utsätter sig för onödiga risker. Sen kan man såklart använda kondom under tiden, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer