Läkemedelsbrist är ett problem i många av Europas länder. Foto: Janerik Henriksson/TT

Brist på läkemedel i hela Europa

Uppdaterad
Publicerad

Tillfälliga brister på läkemedel i Sverige ökar och problemen sprider sig runtom i Europa. Nu ställer sig hårt drabbade Frankrike bakom ett nederländskt förslag om en offentligt ägd europeisk läkemedelstillverkare som ska säkerställa mediciner till EU-medborgare, skriver Svenska Dagbladet.

Förra året restnoterades 700 läkemedel i Sverige och i år kan det handla om tusen läkemedel, enligt Läkemedelsverket. Under sommaren saknas det bland annat ett visst sorts p-piller samt litium, som personer med bipolär sjukdom kan behöva – ett avbrott i behandlingen kan vara livshotande. Det är ännu oklart när leveranserna kommer igång som vanligt igen.

Men Sverige är långt ifrån ensamma om den växande läkemedelsbristen.

I Frankrike har bland annat franska neurologer och patientgrupper slagit larm om brist på mediciner för Parkinsonsjuka. Där saknas även kortison, insulin, blodtrycksmediciner, mediciner för olika slags cancervård samt fjorton vanliga vaccin, mot exempelvis tuberkulos och polio, skriver SvD.

Efterfrågas på EU-nivå

Italien, Belgien och Polen vittnar om liknande situationer och för att få bukt med problemet har Nederländernas hälsominister Bruno Bruins tidigare efterfrågat en offentligt ägd läkemedelstillverkare på EU-nivå. På så sätt skulle alla EU-medborgare kunna förses med de nödvändigaste medicinerna, enligt honom. Nu ställer sig hans franska kollega Agnés Buzy bakom förslaget.

Enligt SvD varnade EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis nyligen Europas läkemedelsbolag om åtgärder och lösningar ”som läkemedelsindustrin inte skulle gilla”, om de inte kunde garantera leverans i Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.