Hör Håkan Florin berätta om hur hans cancer upptäcktes av en slump i klippet. Foto: Privat

Karlstads ”prostatagubbe” ger sig ut på Sverigeturné

Uppdaterad
Publicerad

Det är nog mer än en person som känner igen Håkan Florin i Karlstad. Ofta står han i centrum och informerar om prostatacancer och vikten av att få till screening för män. Nu ger han sig ut på Mustaschkampen, en sex veckor lång Sverigeturné, med samma syfte.

– Jag hoppas kunna väcka uppmärksamhet, säger Håkan Florin.

Håkan Florin drabbades själv av prostatacancer 2010. Han bestämde han sig att vara öppen och berätta om sin sjukdom och för att inte skämmas. Hans engagemang har gjort ”prostatagubben i Karlstad” till både ordförande i Prostatacancerföreningen Värmland och ledamot i Prostatacancerförbundets styrelse.

– Vi vill få en allmän testning, 1 000 mäns liv skulle vi kunna rädda varje år med en screening, säger Håkan Florin.

Säger nej

I Socialstyrelsens utredning framgår det dock att man inte rekommenderar att hälso- och sjukvården ska erbjuda en screening för prostatacancer med enbart PSA-prov, då nyttan med screening inte tydligt överväger de negativa effekterna.

Från norr till söder

Första stoppet på Sverigeturné för Håkan Florin blir i Mora den 1 augusti för att sen bland annat besöka Luleå, Umeå, Lund och Örebro.

– Jag brinner för den här frågan, jag vill göra skillnad.

Hör Håkan Florin berätta om hur hans cancer upptäcktes av en slump och varför prostatacancer är tystnadens sjukdom i klippet.

Vad är prostatacancer?

Varje år upptäcks omkring 10 000 nya fall av prostatacancer. En tredjedel av all cancer hos män är prostatacancer, det är den vanligaste cancerformen bland män. Prostatacancer drabbar framför allt äldre män.

Hälften är över 70 år när de får diagnosen. Sjukdomen är ovanlig före 50-årsåldern och förekommer nästan aldrig före 40 års ålder.

Prostatacancer innebär att det bildas en elakartad tumör i prostata, oftast i den yttre delen av prostatakörteln.

Det kan därför dröja ganska länge innan cancertumören trycker så mycket på urinröret att det ger problem med kissandet. Prostatacancer i tidigt skede brukar därför inte ge några symtom.

Källa: cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.