– Det är klart att vi var nöjda när vi var den högskola som först lyckades passera nålsögat att bli godkända, säger Thomas Blom, ställföreträdande rektor och en av dem som jobbat längst på utbildningssätet. Foto: SVT

Karlstads universitet firar 20 år

Publicerad

Nästa vecka väntar ett högtidligt firande på Karlstads universitet. För nu är det 20 år sedan Högskolan i Karlstad fick status att bli ett universitet.

Växjö, Örebro och Karlstad lämnade ungefär samtidigt in ansökan om att få bli Sveriges sjunde universitet. Och det blev Karlstad som drog den första vinstlotten. Redan i april 1998 kom beskedet att Högskolan i Karlstad skulle få bli universitet. Senare gavs även klartecken till Örebro och Växjö tack vare politiska beslut.

– Det är klart att vi var nöjda när vi var den högskola som först lyckades passera nålsögat att bli godkända, säger Thomas Blom, ställföreträdande rektor och en av dem som jobbat längst på utbildningssätet.

Från student till lärare

Och den 1 januari 1999 var det så dags att byta skylt. Ett par veckor senare – den 22 januari – väntade ett högtidligt firande. Thomas Blom var med redan då. Han kom som student till högskolan 1981, började som lärare 1985, och blev kvar...

– Ja, inte trodde jag väl då att jag skulle vara kvar idag och fira universitetets 20-årsjubileum, säger han.

Under de 20 år som gått har universitetet vuxit kraftigt, från omkring 10 000 studenter till drygt 16000 studenter.

– Jag hade hört mycket positivt om att det skulle vara en trevlig stad och ett bra universitet, säger Nora Kristoffersson från Mariestad som läser på medier- och kommunikationsprogrammet.

Fjärdehandsvalet

Petter Herlogsson från Uddevalla läser till ämneslärare och han valde Karlstad för att han tycker det är en trevlig stad.

– Jag gillar Karlstad som stad och människorna som bor här.

David Dastgheib från Stockholm däremot hade inte alls tänkt att plugga i Karlstad. Han vill bli civilingenjör och sökte utbildningen på en rad platser och Karlstad var hans fjärdehandsalternativ. Men han trivs trots detta på sin utbildning.

– Ja, det är en bra utbildning och det är nog bra att man kommer bort lite från vänner därhemma som kanske kan vara distraherande för studierna, säger han.

Växer närmsta åren

Nästa vecka väntar högtidligt firande igen. Och samtidigt blickar universitetsledningen framåt.

– Jag tror inte universitetet kommer att växa så mycket gällande antalet studenter på grundutbildning de närmaste åren, men jag skulle gärna se att vi växer på forskarsidan, säger Thomas Blom.

Fakta om Karlstads Universitet

Visa

Karlstad universitet firar 20 år. Men högre utbildning har funnits i Karlstad mycket längre än så. Här är några milstolpar i lärosätets historia:

1843 Lärarutbildning startar

1907 Sjuksköterskeutbildning startar

1967 Universitetsfilial till Göteborg bildas

1977 Universitetsfilialen blir Högskolan i Karlstad

1999 Karlstads universitet bildas

2000 Rätt att examinera civilingenjörer

2011 Rätt att examinera civilekonomer

2015 Rätt att examinera psykologer

2017 Rätt att examinera jurister

2019 Universitetet firar 20 år

Källa: Karlstads universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer