Foto: SVT

Karlstadsbo polisanmäler stadshusaffären

Publicerad

Karlstadsbon Joakim Karlsson har polisanmält Karlstads kommuns försäljning av det gamla stadshuset. Han menar i sin anmälan att de politiker och chefstjänstemän som varit delaktiga i affären gjort sig skyldiga till flera brott.

– Jag gör den här anmälan som engagerad samhällsmedborgare, säger Joakim Karlsson.

Joakim Karlssons polisanmälan är omfattande, hela 13 sidor lång. I anmälan radas en mängd omständigheter kring stadshusaffären upp som han sammantaget anser visar att affären var i strid med kommunallagen och att flera av de inblandade gjort sig skyldiga till brott.

– Nu får en åklagare se på brottsrekvisiten men tittar jag i brottsbalken så har ansvariga tjänstemän författat ett uttalande som strider mot kommunallagen, vi har det här med vänskapsbanden som pekar på mutbrott och så trolöshet mot huvudman, säger Joakim Karlsson.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

”Fastigheten sålts till underpris”

I polisanmälan pekas kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) ut tillsammans med flera andra politiker och dessutom tre topptjänstemän som tillsammans med politikerna spelade nyckelroller i försäljningen av stadshuset till affärsmannen Mikael Solbergs bolag.

 – Den juridiskt springande punkten är att det är klarlagt att fastigheten sålts till underpris, säger anmälaren.

Varför har du gjort den här polisanmälan?

– Det här är ett missbruk av skattemedel som upprör mig mycket. Hela affären är också ett djupt sår hos invånarna i Karlstad och det handlar om olagliga beslut, säger Joakim Karlsson.

Men varför anmäler du först nu, det har ju gått lång tid sedan affären gjordes?

– Preskriptionstiden riskerar att löpa ut. Det är sista chansen att få en oberoende granskning nu. Nu granskas affären av ett konsultbolag vars tjänster kommunen köper, det kan aldrig bli helt oberoende. Jag ser att det enda sätt man kan få till en helt oberoende granskning av detta är genom polis och åklagare.

Kommunalrådet inte orolig

Karlstads kommunalråd, tillika kommunstyrelsens ordförande, Per-Samuel Nisser (M) är dock inte oroad över att affären polisanmälts.

– Jag har inte sett polisanmälan, bara det som stått i media, men både vad det gäller granskningar och polisanmälningar så är det väl bra om eventuella oklarheter kan gås genom. Rättsapparaten får titta på detta men jag känner mig trygg med att det inte begåtts några olagligheter, säger Per-Samuel Nisser (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet