Arkivbild. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Karlstadsbor känner röklukt från Örebro – larmar SOS i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Karlstadsregionen uppmanar folk att endast ringa 112 om man ser rök eller lågor. Detta efter att SOS Alarm fått mängder av samtal från människor som känner röklukt – som kommer från en brand i Örebro län.

I ett inlägg på Facebook skriver Räddningstjänsten Karlstadsregionen följande:

”OM DU KÄNNER ATT DET LUKTAR BRANDRÖK KAN DET KOMMA FRÅN EN BRAND I BJÖRNEBORG

Just nu pågår en skogsbrand i Björneborg och vindarna gör att det luktar brandrök ända till vårt område. SOS Alarm får många samtal om detta och vårt budskap är – ring bara 112 om du ser rök eller lågor, inte endast för att du känner lukt av brandrök. Hjälp oss gärna att sprida denna information.”

Thomas Carlsén, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Bergslagen, menar dock att det inte rör sig om rök från Björneborg.

– Den branden är släckt, även om vi kommer att vara kvar över natten för att det inte ska flamma upp igen. Röken som har färdats flera mil med vinden kommer istället från en brand i Örebro län, i Lockhyttan. Där brinner det ordentligt, säger han.

Folk så långt bort som i Edsvalla, Vålberg och Segmon, vilket är på andra sidan Karlstad från Örebro sett, har uppgett att de känner av röklukten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.