Foto: Jesper Mattsson/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Fullt utvecklad skogsbrand vid Lockhyttemasten

Publicerad

Sedan 15-tiden på fredagen jobbar sju styrkor från räddningtjänsten med en fullt utvecklad brand i höjd med Lockhyttemasten, några mil norr om Örebro. Portugisiska brandflyg vattenbombar på platsen, som vid 22-tiden var under kontroll.

Branden har ppmäts till 500 gånger 500 meter och vid 22-tiden kunde räddningtjänsten för första gången ge positiva besked.

– Branden är under kontroll och inringad. Men det betyder inte att faran är över. Vi stanna under hela natten och kommer att jobba under lördagen, säger P-O Staberyd, brandchef på Nerikes brandkår.

Kommer brandflygen att vara kvar?

– De kan inte jobba under mörker men kommer troligtvis att fortsätta imorgon.

Tidigare under fredagskvällen tillkallades polisen för att vara till hands och evakuera eventuella människor ur byggnader sydväst om masten.

– Branden är tillräckligt stor för att vi måste agera och vi får stöd från MSB, säger han.

Tv-mast i farozonen

Finns det någon spridningsrisk till tv-masten?

– Det är ett bekymmer att en sådan viktig anläggning är där, men i nuläget bedömer vi att det inte finns någon risk för att elden ska sprida sig mot den, säger P-O Staberyd, brandchef på Nerikes brandkår.

Foto: SVT

Hämtar vatten i sjöar

Flygplanen stod på Örebros flygplats och kommer att hämta vatten i näraliggande sjöar. Även brandkårens tankbilar åker i skytteltrafik från brandområdet till sjöar i närheten för att få vatten till släckningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet