Lockhyttemasten (till vänster på bilden) ligger på en höjd i det område där skogsbranden härjar. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Teracom förbereder reservmast om branden förvärras

Publicerad

Under fredagskvällen fortsätter det att brinna uppe vid Lockhyttemasten, några mil norr om Örebro. Tv- och radiomasten som skickar ut VMA ligger i området och nu planerar Teracom en alternativ reservplats för utsändningar.

VMA, viktigt meddelande till allmänheten, är en samhällsfunktion vid krishantering i samband med extraordinära händelser. VMA-meddelanden har sin utsändningsplats uppe i Lockhyttan, i närheten av den plats som brinner.

Nu planeras reservåtgärder, något som Nerikes Allehanda var först att rapportera om.

– Vi har full drift och inga avbrott än så länge. Men vi har ändå valt att planera en alternativ reservutsändningsplats om det skulle hända något. Det för att kunna sända radio och att P4 går på grund av VMA, säger Niklas Vange, presskontakt på Teracom.

Tidigare under fredagskvällen vid 18-tiden berättade brandkåren för SVT att det inte fanns någon risk för eldspridning till masten.

– Det är ett bekymmer att en sådan viktig anläggning är där, men i nuläget bedömer vi att det inte finns någon risk för att elden ska sprida sig mot den, säger P-O Staberyd, brandchef på Nerikes brandkår.

Teracom: ”Ser bättre ut idag”

Vid 9-tiden på lördagsmorgonen meddelade Teracom att man under förmiddagen kommer att ha ett möte för att diskutera hur man går vidare efter branden.

– Faran har inte blåst över men det ser ju mycket bättre ut med branden idag jämfört med igår. Vi har en fortsatt hög beredskap, säger Niklas Vange.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder - Örebro län

Mer i ämnet