Sex av tio Karlstadsbor är negativa till en etablering av Mumin på Skutberget visar ny undersökning som SVT Nyheter Värmland och Nya Wermlandstidningen gjort. Foto: SVT

Majoritet av Karlstadsborna negativa till Muminetableringen

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio Karlstadsbor är negativt inställda till en Muminpark på Skutberget. Det visar en undersökning som Sveriges Televison i Karlstad och Nya Wermlandstidningen gjort gemensamt.

– Det man slås av är att en så stor andel är så kraftigt negativ, säger Thomas Denk, forskare vid Örebro universitet.

Medan den politiska majoriteten i Karlstad välkomnar en etablering av Muminvärlden på Skutberget, är många medborgare inte alls med på tåget. 61 procent är tvärtom negativa till en etablering i området, varav 47 procent mycket negativa visar undersökningen.

Thomas Denk, professor i statskunskap Foto: SVT
Planer på Muminvärld i Karlstad

– Normalt sett brukar man vara lite försiktigt negativ om man är negativ men här drämmer man i med ytterlighetsalternativet. Det finns det en väldigt tydlig preferens där man inte alls tycker att det är bra, säger Thomas Denk, som varit med och utformat frågorna till undersökningen.

Svårt att vända de negativa

Sex av tio Karlstadsbor är negativa till en etablering av Mumin på Skutberget visar ny undersökning som SVT Nyheter Värmland och Nya Wermlandstidningen gjort. Foto: SVT

Att en stor andelen Karlstadsbor är mycket negativ till en etablering kan bli knepigt för politikerna, menar Denk.

– Om man vill kompromissa med den attityden tror jag det blir väldigt svårt. För politikerna innebär det nog att den här frågan är lite körd. De äger inte den här frågan, i alla fall inte den majoritet som förespråkar en etablering.

18 procent av de svarande i undersökningen är positiva till etableringen och 8 procent mycket positiva. 18 procent svarade att de tycker varken eller och 3 procent svarade att de inte vet.

”Ger en ganska bra bild”

Undersökningen gjordes av marknads- och opinionsföretaget Attityd på uppdrag av SVT och NWT mellan den 2 maj och 20 maj 2018 bland slumpmässigt utvalda medborgare över 18 år. Syftet var att se vad Karlstadsborna egentligen tycker om ett Muminland på Skutberget. Bruttourvalet för undersökningen var 5 132 personer och av dessa svarade tusen personer. Undersökningens omfattning ger en god bild av vad kommuninvånarna faktiskt anser i Muminfrågan, anser Denk.

– Det är ett ganska stort urval, så den statistiska felmarginalen blir inte så stor. Man kan träffa ganska rätt och det ger en ganska bra bild över vad Karlstadsborna tycker i Muminfrågan, säger Thomas Denk.

God kännedom

Karlstadsborna har relativt bra koll på Muminfrågan, drygt varannan person, 56 procent, anser att de känner till planerna om Muminlandet ganska eller mycket väl. Var femte person svarar varken eller och 19 procent anser att de har låg respektive ingen kännedom om det planerade Muminlandet.

– 56 procent är en ganska hög andel för en specifik fråga. De vet ungefär vad förslaget går ut på.

”Frågan lever”

Muminfrågan har debatterats flitigt i sociala medier ända sen kommunen presenterade planerna den 25 april 2017. Olika grupper har tydligt tagit ställning mot en etablering och frågan ligger till grund för bildandet av partiet Karlstadspartiet Livskvalité. Trots att det nu gått över ett år sen nyheten kom, diskuteras Muminetablering livligt ute i stugorna. Drygt var femte person uppger att de diskuterar etableringen någon eller flera gånger i vecka och 31 procent diskuteras den någon gång i månaden.

– Det märks att det är en fråga som engagerar, den lever och det pågår ett opinionsbildningsarbete mellan person till person. Just i byggnadsfrågor tycker man antingen om det eller inte och jag tror det är en fråga många kan ta ställning till, säger Thomas Denk.

Så ställdes frågan

Det aktuella förslaget är att Muminlandet ska ligga till vänster om bilvägen som leder till Skutberget ut mot viken av Vänern och fram till och med Skutbergets motionscentral. Vilken inställning har du till ett Muminland på Skutberget på den nu föreslagna ytan/platsen? Du svarar på en femgradig skala där 1= Mycket negativ och 5= Mycket positiv. Du kan även svara vet ej.

Faktaruta Därför är man negativ om etableringen

41 procent av de negativa tycker att man förstör en fin natur och miljö

24 procent vill bevara området som det är idag idag och inte kommersiallisera det

19 procent tycker att det mest negativa är att det inte blir tillgängligt för alla

Kommentar Denk : – Man förstår kritiken, den bygger på andra värden än till exempel jobb.

Därför är man positiv till etableringen

46 procent av de positiva tror på ökad turism och gör staden mer attraktiv

28 procent tycker platsen är fin för parken, fler kommer nyttja Skutberget

22 procent av de positiva tror etableringen ger arbetstillfällen och ser Muminlandet som en rolig aktivitet för barnen

Kommentar Denk:  – Det finns två typer av förhoppningar bland de positiva. Den ena handlar om ekonomisk utveckling (arbete, turism, intäkter). Den andra handlar mer om utveckling av området kring Skutberget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet