Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka förväntningar några av NTI-gymnasiets elever har på AI-kursen och hur skolan ska säkerställa att AI inte missbrukas. Foto: Maria Haglund

Karlstadselever först ut att få AI på schemat

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket har godkänt Artificiell Intelligens som eget skolämne för gymnasieelever och Komvuxelever från och med i höst. På NTI-gymnasiet i Karlstad är eleverna förväntansfulla.

– Det kan vara väldigt bra kunskaper man kan ta med sig in i arbetslivet, säger Felicia Gullberg, DE22.

Ett 15-tal elever på NTI-gymnasiet i Karlstad har valt att läsa AI som eget ämne i höst, Felica Gullberg och Ludwig Johannesson är två av dem. De har redan testat att få hjälp av en virtuell assistent i skolarbetet i andra ämnen.

– Jag kommer lita på AI:n så länge den utvecklas, visst den kommer göra fel men den lär sig, säger Ludwig Johannesson, EE22.

Hör vad några av eleverna på NTI-gymnasiet har för förväntningar på AI-kursen och hur skolan ska säkerställa att AI inte missbrukas.

Rektorn: Självklart val att ha AI på schemat

NTI-gymnasiet har sin grund i Nordens Teknikerinstitut och för karlstadskolans rektor Victor Drevenstam var det självklart att hoppa på tåget när Skolverket godkände AI som nytt gymnasieämne.

– Vi ska vara ledande i Norden vad gäller teknik och tech, säger han.

Läraren Jacob Farnsworth kommer undervisa i det nya ämnet. Enligt honom rådet det i dag brist på programmerare som har kunskaper om AI.

– Det är viktigt att eleverna får med sig kunskap om hur man skapar och tränar AI-modeller och hur man använder AI på ett etiskt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.