Olle Nilsson och hans familj är med i studien Foto: SVT

Karlstadshus i studie om luftkvalitet

Publicerad

Luftkvaliteten i fyra hus i Karlstad ska undersökas och ingå i en större studie. Syftet är att hjälpa byggindustrin att konstruera hus med bättre inomhusluft.

I oktober 2016 flyttade Olle Nilsson och hans familj in det nybyggda huset på Stockfallet i Karlstad. Strax efteråt kom frågan från två forskare vid Lunds tekniska högskola om de fick undersöka deras ventilationssystem och mäta koldioxidhalten, luftfuktigheten och temperaturen i huset under ett års tid.

– Det är ju bra att få veta om luften vi andas är av bra kvalitet, så det var inte svårt att tacka ja, säger Olle Nilsson.

För bättre huskonstruktion

Syftet med studien ”Ren luft, friskt liv” är att forskarna ska förse byggindustrin med fakta för att kunna konstruera bättre hus. Hus på tolv orter i Sverige studeras, för att också få med hur klimatet påverkar inomhusluften. Dennis Johansson är en av forskarna bakom studien.

– Om vi använder självdrag så att det bara blåser genom huset kommer det inte att bli någon värmeåtervinning och då går det åt för mycket energi. Det är svårt att bygga så och ändå klara moderna byggregler. Där har vi den nya utmaningen och därför är ventilationssystem i fokus i studien.

Hoppas på bra resultat

År 2019 väntas resultatet av studien presenteras. Då får Olle Nilsson och hans familj veta mer om luften i huset på Stockfallet i Karlstad, som de andas varje dag.

– Man tar ju för givet när man bygger nytt hus att det är bra ventilerat, så vi hoppas väl på att det är 100 procent bra luft här, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer