Nannethe Nabben är sugen på att få komma ut och testa sitt nya uppdrag Foto: SVT

Karlstadspolisens volontärer klara för uppdrag

Publicerad

Karlstad har nu fått 26 polisvolontärer. Efter en kortare utbildning kommer flera av dem göra sitt första uppdrag under förstamajdemonstrationerna.

– Jag tycker det är jätteintressant att hjälpa till ute i samhället. Jag kör buss på kvällarna och ser att en hjälpande hand aldrig är fel, säger Nannethe Nabben.

Exempel på volontärernas arbete kan vara nattvandringar, sprida information mot till exempel langning och hur man skyddar sig mot inbrott. Bland de 26 volontärerna som samlats i polishuset i Karlstad på onsdagskvällen finns Annelie Johansson.

– Jag har tänkt på det här i många år och jag tycker polisens arbete är intressant. Tänkte testa på att vara volontär, säger hon.

Dags för fältarbete

När polismyndigheten sökte volontärer till Karlstad var det över trettio sökande. När SVT Nyheter Värmland besöker gruppen, avslutas utbildningen hos myndigheten. Nu ska volontärerna ut på fältet.

– När de är ute och arbetar med oss blir de extra öron och ögon så klart och kan vara bra vittnen, om de ser att det händer något, säger Anders Johansson, kommunpolis i Karlstad.

”En bra grund”

Polismyndigheten har rekryterat inför valrörelsen i första hand men volontärerna kommer också delta vid stora arrangemang, för att bland annat sprida polisens budskap. För flera i gruppen blir första majdemontstrationerna det första uppdraget medan andra kommer synas på Putte i parken. Under kursen har man gått igenom en del lagstiftning, vittnesteknik och konflikthantering.

– Kursen har varit jättebra kurs men sen får man se när man är ute på stan och omkring vad man möter, säger Annelie Johansson.

– Man måste ut prova först men det känns som vi har en bra grund i alla fall, säger Nannethe Nabben.

Goda erfarenheter

Att det skulle vara på grund av resursbrist som polismyndigheten rekryterar volontärer, håller Anders Johansson inte med om.

– Det är inte det som är skälet, vi gör det för att vi vill sprida kunskapen om volontärer även här i Värmland. Det finns väldigt goda erfarenheter både från Stockholm och Skåne när det gäller volontärer.

Vad är en polisvolontär?

Volontärerna är inte anställda av polisen och har inga andra befogenheter än övriga medborgare. Om ett brott begås ska volontären inte ingripa eller agera, men de fyller en viktig funktion som kan rapportera direkt till polisen. Volontärerna får sina uppdrag av polisen och har tät kontakt med ansvarig polisanställd före, under och efter pågående uppdrag. Uppdragen genomförs oftast i grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.