Det var på påskdagen förra året som en förbipasserande hittade hunden i en soptunna i Storfors. Foto: Privat

Kastade hund i soptunna – hovrätten ändrar dom

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten ändrar nu den friande domen mot en kvinna i 50-årsåldern som åtalats misstänkts för djurplågeri efter att hon slängt en hund i en soptunna i Storfors i april förra året.

Värmlands tingsrätt friade kvinnan, men Hovrätten ändrar nu domen och dömer kvinnan till 80 dagsböter enligt 16 kap. 13 § brottsbalken för djurplågeri.

Åklagaren har till hovrätten yrkat att kvinnan döms för djurplågeri, då åklagaren anser att hon utsatt hunden för lidande dels genom att en plastsäck knutits runt dess kropp, dels att den lagts i en soptunna. Den åtalade kvinnan har erkänt att hon la hunden i en plastpåse och slängde den i soptunnan eftersom hon trodde hunden var död.

Uppenbar likgiltighet

Tingsrätten friade kvinnan med motiveringen att det inte gått att bevisa att hunden var fixerad i säcken och inte kunnat röra sig. Något hovrätten alltså inte håller med om, utan skriver i sin utredning inför domen att ”oavsett om hunden i viss mån kunnat röra sig i plastsäcken har den berövats sin kontroll genom att den inte haft möjlighet att ta sig ur säcken. Att förlora kontrollen på detta sätt är både obehagligt och stressande samt innebär ett lidande för hunden.”

I domen skriven hovrätten att kvinnan visat en uppenbar likgiltighet inför om djuret levde eller inte och att hon därför ska dömas för uppsåtligt djurplågeri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sophunden

Mer i ämnet