Kattegattgymnasiet byggde planet

Uppdaterad
Publicerad

Det ultralätta planet Zenair CH 701 byggdes på fordonsprogrammet i Halmstad.

Det ultralätta flygplanet som störtade i Arvika var byggt på Kattegattgymnasiet i Halmstad. Vid olyckan omkom två personer som var medlemmar i Arvika flygklubb.

Haveriutredarna har konstaterat att det fanns ett konstruktionsfel i planet, som var en Zenair CH 701. Enligt uppgifter i Hallandsposten ingick byggandet av planet i fordonsprogrammet på Kattegattgymnasiet. Bara ett flygplan byggdes och det blev inte helt färdigt. Det såldes för ett år sedan till medlemmar i Arvika flygklubb. Utbildningsförvaltningen på gymnasiet fick in 175 000 kronor, uppger Hallandsposten.

När planet undersöktes upptäcktes att det saknades tre bultar i vingbalkskonstruktionen, vilka skulle varit av stål. Nu var de ersatta med popnitar i aluminium. Vänster vinge bröts av under testflygningen då aluminumet inte klarade belastningen.

Utöver de utbytta bultarna var planet felfritt byggt, rapporteras det.

– När jag tillträdde som rektor för två år sedan stod planet i ett förråd på skolan utan vingarna påsatta, säger Tommy Persson rektor på Kattegattgymnasiet, till Hallandsposten.

Utredningen kring flygolyckan leds av polisen i Arvika, som på tisdagen kommer att lämna över utredningen av flygolyckan till åklagare för att utreda om något brott har begåtts.

Värmlandsnytt har pratat med rektorn för den gymnasieskola i Halmstad som det halvfärdiga planet köptes ifrån, men han vill inte ge några kommentarer medan utredningen pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer