Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mattias Joelsson (KD) vill byta det politiska styret på Hammarö. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

KD:s förslag: Majoritetsstyre på Hammarö

Uppdaterad
Publicerad

Det spända politiska läget på Hammarö blev nyligen än mer ansträngt efter att styrande Hammarösamverkans budget röstades ned. Nu vill Kristdemokraterna byta det politiska styret, skapa en bred koalition och stabil majoritet för resten av mandatperioden.

I ett pressmeddelande skriver kommunalrådet Mattias Joelsson (KD) att det borde bildas en bred koalition som garanterar att oansvariga budgetar eller populistiska utspel inte röstas igenom. Det krävs en stabilitet för att politiken ska ro situationen i hamn, menar Joelsson.

Om en bred samverkan inte är möjlig anser KD att det bästa för kommunen vore om Moderaterna och Socialdemokraterna kunde bilda ett majoritetsstyre.

– Situationen är mycket allvarlig på Hammarö, dels med det svåra ekonomiska läget samtidigt som vi har en pågående pandemi som hotar kommunens ekonomi. Prognoser visar på minskade skatteintäkter samtidigt som vi får ökade kostnader för försörjningsstöd och omsorg, skriver Mattias Joelsson i ett pressmedelandet.

Förståndigt förslag

Kommunstyrelsens ordförande moderaten Bosse Henriksson tror på förslaget. 

– Jag tycker det är ett förståndigt förslag som vi bör titta på,  säger Bosse Henriksson (M) till SVT Nyheter Värmland.

S är förvånade

Socialdemokraternas Solweig Gard är inte lika positiv till förslaget, även om hon anser att rent allmänt är bra om det finns ett majoritetsstyre i en kommun. 

– Jag är förvånad att man gör utspelet via media, om det hade varit ett seriöst förslag skulle man ha tagit det direkt med oss. Bollen ligger hos dem så får vi agera utifrån det,  säger socialdemokraten Solweig Gard.

Hammarösamverkan, som består av M, KD, C, L och MP, leder kommunstyrelsen genom ett minoritetsstyre. Tillsammans har de 15 mandat i kommunfullmäktige och oppositionen, bestående av S, V och SoB (tidigare SD), delar på 16 mandat.

Mandaten i kommunfullmäktige är fördelade såhär:

Socialdemokraterna: 11

Moderaterna: 7

Centerpartiet: 2

Liberalerna: 2

Kristdemokraterna: 2

Miljöpartiet: 2

Sans och balans (tidigare SD): 3

Vänsterpartiet: 2

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer