Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Robin Dahlén i klippet. Här tillsammans med sin advokat Stefan Liljebäck. I klippet hör du dessutom kommunchef Hans Karlssons reaktion på stämningen. Foto: SVT

Kevinfallet: Robin Dahlén stämmer Arvika kommun på närmare 3 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Värmlands tingsrätt får nu in en stämningsansökan från Robin Dahlén – en av de felaktigt utpekade bröderna i Kevinfallet. Han kräver nära tre miljoner kronor i skadestånd från Arvika kommun.

– Jag vill slåss för min sak det jag tycker är rätt, säger Robin Dahlén.

Det har gått över 20 år sedan bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén felaktigt pekades ut som mördare i fallet Kevin. I februari i år beslutade Arvikas kommunstyrelse till slut att om ursäkt för pojkarna och familjen fått utstå under utredningen av femårige Kevin Hjalmarssons död.

Familjen reagerade då starkt på att kommunen inte erkänt att socialtjänsten begått några fel i samband med utredningen. I samband med mötet med kommunen i februari uppgav man att ursäkten godtagits.

Fallet Kevin

Stämmer kommunen – ett halvår efter ursäkten

Nu, ett halvår senare, kommer nästa tur i efterspelet. Robin Dahlén stämmer via sin advokat Arvika kommun på 2 985 000 kronor. Han menar att det är mycket viktigt att kommunen också medger att den faktiskt gjort fel.

– Det från staten, det vi fick, det var absolut alltså, rörande, säger Dahlén.

– Det var rakryggat. Där gick man ut och sa ”vi gjorde fel, vi ber om ursäkt för det” och vi fick en ersättning, tillägger han.

Hör Robin Dahlén i klippet och hör kommunchef Hans Karlssons reaktion på stämningen.

Vid en pressträff under måndagen förklarade Robin Dahlén och hans advokat Stefan Liliebäck vad stämningen handlar om.

– Kommunen har kränkt Robin Dahléns rätt att vara att betrakta som oskyldig till dess att en domstol har fastslagit hans skuld. Det andra är att kommunen genom sina åtgärder mot Robin har kränkt hans rätt till ett privatliv och ett familjeliv, säger advokaten.

”Bara jag som har psyke och ork”

I en kommentar uppger Arvika kommun att kommunens försäkringsbolag fått i uppdrag att ge sin syn på skadeståndskravet.

Det är bara du, inte din bror eller övrig familj som stämmer kommunen, hur kommer det sig?

– Det är bara jag som har psyke och ork att göra det, säger Robin Dahlén.

Detta är Kevinfallet

Fyraårige Kevins död i Arvika 1998 blev mycket uppmärksammad. Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som då var fem respektive sju år gamla, blev misstänkta för att ha dödat honom.

Polisen ansåg att bröderna erkänt, och fallet avslutades. De två pojkarna betraktades som skyldiga. Misstankarna prövades aldrig i domstol.

Långt senare, 2018, underkändes polisutredningen av en åklagare som granskade Kevins död på nytt. Pojkarna hade felaktigt utpekats som mördare.

I mars i år gav regeringen de utpekade bröderna var sin miljon kronor i ersättning för att staten handlat fel.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet