Bosse Nyhlén driver båtskrot i Värmland. Foto: SVT

Stor kostnad att skrota båten

Uppdaterad
Publicerad

Flera båtklubbar har höjt sina avgifter för att få bort uttjänta båtar från hamnarna. Men att skrota en båt är dyrare än vad många tror. Vi har träffat en båtskrotare som vill se en skrotpremie.

Bosse Nyhlén driver båtskrot i Värmland. Men trots att landskapet är fullt av sjöar och vattendrag bär det sig inte att ha en båtskrot här. Och Bosse tror att det bland annat beror på att det kostar såpass mycket att skrota en båt.

– Som privatperson får man betala 2800 kronor per ton, plus transportkostnaden. Det är det många som drar sig för, säger Bosse Nylén.

Att skrota en båt är dyrare än vad man kan tro. 38000 kronor i genomsnitt kostar det att skrota en båt som är mellan sex och tio meter lång, de visar siffror från Håll Sverige Rent. Och Bosse Nylén tror att det är en anledning till att många båtar blir stående på land i hamnarna, sommar efter sommar.

– För miljöns skull så skulle det verkligen behövas en premie, tycker han.

Stopp på vägen

När man köper en bil ingår ett producentansvar, som innebär att bilproducenten har ansvar för att ta hand om bilen den dagen den inte ska användas längre.

Därför är det också gratis att skrota bilar. Men det producentansvaret finns inte för båtar. 2011 lämnade Naturvårdsverket in en rapport på uppdrag av regeringen med olika förslag. Ett förslag var att införa en premie, ett annat att införa producentansvar eller att göra det lättare för kommuner och andra att flytta övergivna båtar.

Det berättar Björn Dufva, enhetschef på Miljödepartementet.

– Vi är inte framme än vid något beslut om hur det här ska gå vidare, säger han.

När kan det komma fram ett nytt förslag?

– Det är svårt att svara på det. Vi är beroende av att justitiedepartementet först tar in lagstiftning om den nya vrakkonventionen. Det är planerat till 2017, och först därefter kan vi titta på vår fråga igen.

”Klart att det blir dyrt”

Och på sin båtskrot tror Bosse Nylén att det kan hjälpa om båtklubbarna höjer priset för att ha båten på land under sommaren.

– Det är klart att det blir dyrt att bara ha båten stående då. Det har inte varit så dyrt, och man har kunnat ha den stående på båtklubbar och slippa lämna in den, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.