Foto: TT

Ja till myggbekämpning i Forshaga kommun

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket ger klartecken för Natura 2000-tillstånd samt dispens från förbudet att sprida biocidprodukter från luftfartyg för bekämpning av larver av översvämningsmygg under 2020 i översvämningsområden i Forshaga.

Bekämpningen får enligt dagens beslut ske av Nedre Dalälvens utvecklings AB under tiden från den 1 maj till och med den 31 augusti 2020. Det får ske vid högst tre tillfällen.

Stora problem för boende

Myggor har varit ett ständigt återkommande problem i Deje. Boende intill Natura 2000-områdena Pannkakan, Edeby och Ådrans älvskogar har inte kunnat vistats utomhus på somrarna när det varit som värst. Översvämningsmyggen har frodats och när kommunen har testat metoder som myggfällor och betande kor har resultatet varit ytters oklart.

Kommunen har velat använda det biologiska bekämpningsmedlet Vectobac G från helikopter men hittills inte fått tillstånd från Naturvårdsverket.

Regeringen sa ja

Regeringen gav tidigare i mars Naturvårdsverket tillstånd att tillåta spridning av Vectobac G från helikopter i Forshaga. Regeringen har däremot sagt nej till bekämpning i området Näs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Myggorna i Deje

Mer i ämnet