Foto: SVT

Klart med försäljning av Stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Idag beslutade teknik- och fastighetsnämnden att godkänna att fastigheten säljs enligt tidigare förslag till fastighetsbolaget bakom IT-bolaget My Life Diary där affärsmannen Mikael Solberg är delägare.

Försäljningen har mötts av starka protester bland annat från den politiska oppositionen som reserverade sig mot beslutet.

Fastigheten har värderats till 51 miljoner kronor. Med en ändrad detaljplan som tillåter handel i gatuplanet, är fastigheten värd betydligt mer, 104 miljoner kronor, enligt en värdering som gjorts. Men kommunpolitikerna ser fördelar med att sälja fastigheten innan en ny detaljplan görs, eftersom den nye ägaren då har möjlighet att påverka detaljplanen utifrån sitt behov. Den nye ägaren får då även ta eventuella risker och bekosta planarbetet. Men efter protester både från allmänheten och oppositionen har majoriteten i teknik- och fastighetsnämnden nu beslutat göra en konstruktion i köpet som tar hänsyn till den värdeökning som kan bli aktuell när detaljplanen ändras så att annan verksamhet än kontor tillåts. 

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Förvaltningen föreslår att priset på Stadshuset står fast på 51 miljoner kronor, men att prislappen ökar om hela eller del av markområdet används till annat än kontor eller bostäder med 29 444 kronor per m2. Om köparen ges en utökad och utnyttjad byggrätt kommer det att kosta 2 000 kronor per kvadratmeter.

Om den nya detaljplanen tillåter handel och köparen bygger om för att skapa det i Stadshuset, skulle en tilläggsköpeskilling garantera kommunen den värdeökning fastigheten får och den totala köpeskillingen skulle bli 104 miljoner kronor, i enlighet med den framtagna värderingen. Skulle detaljplanen även tillåta att det går att bygga ut Stadshuset för bostäder skulle detta ge en ännu högre köpeskilling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet