Hammarö kommunhus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Klart: S, C, MP och V vill fortsätta styra i Hammarö

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill fortsätta styra Hammarö kommun tillsammans med Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Det meddelar partierna i ett pressutskick på onsdagskvällen.

”Vi har bl. a kommit överens om att fortsätta vårt arbete med kommunens ekonomi. Vi ser vikten av att fortsätta utbyggnaden av gång- och cykelvägar enligt kommunens cykelplan. Vi vill ta fram en äldreomsorgsplan, se mer närproducerad råvaror i våra kök. Vi vill jobb för att vi fortsättningsvis ha en bra förskola och skola för våra barn i kommunen”, skriver partierna i ett gemensamt pressmeddelande.

V utan ordförandeposter

C får ordförandeposten i socialnämnden, MP i miljö- och byggnadsnämnden, medan S tar ordförandeposterna i de resterande nämnderna och V får nöja sig med vice ordrförande-poster.

Klart är dock att skatten ska sänkas med 20 öre nästa år.

– Vi står vid vårt ord och jobbar på, sen har vi ambitionen att sänka den i små etapper, men vi måste ju ha omvärlden i åtanke, så vi får se hur det blir längre fram, säger Solweig Gard.

(M) ”Mer än överraskad”

Förra mandatperioden var turbulent, med ett maktskifte efter halva tiden där C och MP bytte sida. Nu samlar styret 16 av 31 mandat och har alltså en majoritet av platserna i fullmäktige.

Oppositionsledaren, Bosse Henriksson (M) blir förvånad när han nås av nyheten om det nya styret. 

– Jag är mer än överraskad, säger han och uppger att de har fört diskussioner med alla partier fram tills nu.

SVT Nyheter Värmland har tidigare rapporterat om olika krav från partierna i förhandlingarna. Vänsterpartiet ville till exempel satsa på sex timmars arbetsdag för kommunanställda men i det styret som nu presenteras finns inga klara löften om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.