Foto: Arkiv

Klartecken för vargjakten

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten i Sundsvall kommer inte att pröva de överklaganden som kommit in om vinterns vargjakt. Det meddelade rätten i ett beslut på tisdagen. Därmed kan jakten dra igång som planerat den andra januari.

Besluten om vargjakt med start om en vecka hade överklagats i samtliga fem län där jakt får bedrivas. Kammarrätten konstaterar dock att det inte finns skäl att bevilja prövningstillstånd för överklagandena. Därmed står besluten fast och jakten kan inledas den andra januari.

Saknas skäl att pröva beslutet

För att prövningstillstånd ska beviljas krävs att det finns anledning att betvivla riktigheten i jaktbesluten, att det inte går att bedöma om besluten är riktiga utan att pröva dem på nytt, att prövningen är viktigt för framtida rättstillämpning, eller att det finns andra synnerliga skäl. Kammarrätten konstaterar att överklagandena inte uppfyller något av dessa kriterier.

Totalt får 22 vargar skjutas i Värmland, Dalarna, Västmanland, Gävleborg och Örebro län under vinterns jakt.

Osäkert om antalet vargar

I Värmland gäller det sex vargar i det så kallade Vimyrenreviret, som sträcker sig mellan Torsby, Ekshärad och Stöllet. Som SVT Nyheter Värmland tidigare rapporterat råder dock osäkerhet om hur många vargar som finns i reviret. Hittills har länsstyrelsens naturbevakare bara funnit spår efter två vargar i området.

LÄS MER: Vargar försvunna inför vintern jakt

Dagens beslut kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen men även där krävs prövningstillstånd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.