Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, berättar att vi kommer få vänja oss vid kortare snösäsonger. Foto: SVT

Klimatprofessor varnar för varmare vintrar i Nordvärmland

Uppdaterad
Publicerad
En klimatforskare vid SMHI varnar för att vintrarna i Nordvärmland kommer att bli kortare, varmare och blötare. För klimatförändringarna kommer att fortsätta, enligt honom.

– I ett sådan klimat kommer vi att se allmänt kortare snösäsong, mildare förhållanden under vintern rent generellt vilket innebär att nederbörden som faller i större utsträckning kommer att falla i form av regn, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

Så vad tänker du när du hör om en storsatsning på en skidanläggning i norra Värmland?

– Jag tänker att man måste fundera på hur det kommer att fungera i ett annorlunda och varmare klimat. Det kan ställa till det och bli mer besvärliga förhållanden, säger Erik Kjellström.

Han säger att det visserligen kan variera stort mellan olika år med kallare och varmare klimat vilket innebär att det inte är uteslutet att det nu blir ett antal år med kallare vintrar.

– Men den långsiktiga trenden är tydlig som pekar mot de här förändringarna.

Branäs vd Anders Kjällström inte orolig

Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen, säger att de är medvetna om klimatförändringarna, men att han inte är orolig.

– Vi jobbar hårt med att hantera att det kan bli varmare. Vi sparar mycket snö... I år sparade vi 50 000 kubikmeter snö som vi har med oss till nästa år och våra snösystem blir bättre och bättre för varje år, säger han och tillägger att de nu kan tillverka dubbelt så mycket snö på halva energimängden jämfört med för sju år sedan.

Han säger att Branäs också ligger bra till.

– Det är ett köldhål och även om det blir varmare är det ett köldhål. Det ligger bra till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet