Klubben CheerXplosion tränar för riksmästerskap

Publicerad

Klubben CheerXplosion i Karlstad ställer upp med fyra lag i riksmästerskapet den 14-15 maj i Nyköping. Ett miniorlag, ett juniorlag och två senoirlag. Och alla fyra lagen har chans att bli riksmästare.

I mars tog juniorlaget Cordite guld i distriktsmästerskapen och de briljerade dessutom med högst poäng på hela tävlingen. Men nu står de inför ny och hårdare konkurrens.

– Vi känner oss peppade och laddade. Vi vill visa att vi fortfarande är bra och vill hamna högt så klart, säger tränaren Klara Thorell.

Alla viktiga i lagbygget

SVT Värmland fick vara med när juniorlaget tränade inför riksmästerskapet. Och det var ett gäng peppade cheerleaders som kom till träningen.

Aina Lunde och Ida Borck leder träningen den här kvällen. De rättar till lite detaljer och ser till att alla hittar sina positioner på mattan. För när ett drygt två minuter långt tävlingsnummer ska sitta, så spelar alla en viktig roll i lagbygget, och det är mycket att tänka på.

– Man måste spänna musklerna i kroppen, ha balans och ha en rak linje, förklarar Wilma Svensson.

Foto: SVT

Wilma är en av de som balanserar längst upp när laget bildar så kallade ”stunts”. Hon känner sig trygg och litar på sin lagkamrater som bygger basen.

– Jag är viktig för att få våra stunts att bli stabila, säger Astrid Norling. 

Är det inte nervöst, du har stort ansvar?

– Ja, men man vet att alla i stuntgruppen gör sitt jobb, alla har en specifik uppgift.

Häng med på en CheerXplosion-träning och hör Astrid berätta om lagets chanser i riksmästerskapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.