I klippet ovan kan du se två exempel på coworkinglokaler och höra vad användare av platserna tänker om dem. Foto: SVT

Kontorskollektiv på frammarsch: ”Flexibiliteten är en viktig faktor”

Uppdaterad
Publicerad

Kontorskollektiven – eller coworkingutrymmen, som de ofta kallas – har blivit fler de senaste åren. Användare anger ofta flexibilitet och möjlighet att nätverka som skäl för att byta från de traditionella kontorslandskapen, eller hemarbetsplatsen.

I klippet ovan kan du se två exempel på coworkinglokaler och höra vad användare och ägare av platserna tänker om dem.

Kontorskollektiv kommer i olika varianter. Vanligtvis finns möjlighet att hyra en skrivbordsplats i öppet kontorslandskap – så kallad ”hotdesk” – eller så hyrs enskilda rum. Fikarum och övriga gemensamma utrymmen delas med andra företag, och skötseln av lokalerna ingår i hyreskontraktet eller medlemskapet.

– Flexibiliteten är en viktig faktor. Städning och liknande ingår i hyran, och vi kan fokusera på jobbet, säger Oscar Fredriksson, vd på Jakt & Fiskejournalen.

Nästan fullsatt

De är ett av företagen som har en del av sin verksamhet baserad på Karlstad Coworking, ett kontorskollektiv i Karlstad som öppnade i maj 2020 och i dag nästan är fullsatt. Här hyr de flesta företagen privata rum.

Att lösningen är flexibel handlar också om att kunna anpassa hur mycket utrymme som används till hur behovet ser ut, menar Oscar Fredriksson.

– Vi kan hyra till en desk eller ett konferensrum om vi får in kollegor från annat håll, men behöver bara betala för det när det behövs.

Fast arbetsplats inte en nödvändighet

– Många går över till mer aktivitetsbaserade arbetsytor och på coworkingutrymmena har man ofta tänkt på samma sätt, berättar Viktor Gawor, tekniskt ansvarig på Visualised AB.

Företaget var en av de första hyresgästerna hos Karlstad Coworking och står även för den tekniska utrustningen i mötesrummen.

Hyr för dagen

2017 öppnade Karlstad Business Center, ett helt aktivitetsbaserat kontorskollektiv. Här hyr man en nyckel och får tillgång till en kontorsyta som är indelad i olika zoner. Zonerna är anpassade efter den typ av arbete som ska utföras. Medlemmarna sätter sig på den plats de vill för dagen, och när arbetet är slut packar de ihop och lämnar platsen. 

– De som använder detta är personer som främst arbetar digitalt, säger Stefan Ahlmark, ägare av Karlstad Business Center.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.