Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Patrik Fornander (M) tar kritiken med ro. Foto: SVT

Kommunalråden i Filipstad stoppade rekryteringen av ny rektor

Publicerad

Kommunledningen i Filipstad får hård kritik från sex fackförbund för hur de hanterat rekryteringen av en ny rektor till Spångbergsgymnasiet.

– Det är en konstig situation när politiker kan gå in och stoppar tillsättningen av en rektor. Det är oroande, säger Robin Hall, ordförande i Sveriges Lärare i Filipstad.

Kommunens skolchef, HR-chefen och de fackliga organisationer var i våras överens, de hade gjort klart med vem som skulle anställas som ny rektor. Då gick kommunalråden in och stoppade rekryteringen.

Robin Hall säger att det motsvarar ministerstyre men på kommunnivå.

Kritik från sex fackförbund

Sex fackförbund, Sveriges Lärare, Kommunal, Akademikerförbundet SSR, Vision, Vårdförbundet och Sveriges skolledarförbund, står alla bakom kritiken mot kommunledningen. I ett uttalande skriver de att det förskräcker när kommunalråden och kommundirektören tar över förvaltningschefens och HR-chefens uppgift.

Kommunalråden tar dock kritiken med ro.

– Man kan väl säga att vi hade en annan åsikt, säger kommunalrådet Patrik Fornander (M). Han pekar på att den nya politiska ledningen i kommunen tänker styra gymnasiet på ett helt annat sätt än den tidigare.

Men det handlar om hur ni hanterat frågan, ser du inget problem med det?

– Nej, absolut inte, säger han.

Ny rektor kan dröja månader

När höstterminen startar kommer det inte att finnas någon ny rektor på skolan.

Rekryteringsprocessen fortsätter och nu är det varken skolchefen eller politikerna som tar fram förslag på en ny rektor. Ett externt företag tittar vilka personer som kan bli aktuella.

Enligt Patrik Fornander kan det dröja ett par månader innan den processen är klar. Medan Robin Hall bedömer att det kan komma att bli klart först kring jul.

Hör lärarfacket och kommunalrådet om kritiken i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.