Titti Norling jobbar annars på badhuset men får nu ta hand om äldre. Foto: TT/SVT

Kommunanställda i Torsby omplaceras till äldrevården

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har lett till skyhög sjukfrånvaro inom äldreomsorgen Torsby. Nu omplaceras personal från helt andra verksamheter till äldrevården.

– Vi stänger fritidsgårdarna och badhusen i Sysslebäck och Torsby och så får personalen arbeta i äldrevården istället, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S), som själv fattat beslutet.

Säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och ovanpå det coronapandemin som gör att all personal med minsta förkylningssymptom uppmanas att stanna hemma  – personalbristen inom äldreomsorgen i Torsby blev i veckan så akut att personal nu omplaceras för att omsorgen ska fungera.

Från badhus till äldreboende

Titti Norling arbetar som badvärd på Torsbybadet, men när badet nu stängt är det äldreboendet Linden som gäller istället.

Coronaviruset i Värmland

– Vi fick reda på det i tisdags kväll. Det gick så fort att jag inte hann tänka. Men vi har bra personal där som hjälper oss där.

Har du arbetat inom vården tidigare?

– Nej, aldrig.

Fler kan förflyttas

Glesbygdskommunen Torsby hade problem att hitta personal till äldrevården redan innan corona-pandemin.

Nu utesluter kommunalrådet inte att fler yrkesgrupper kan omplaceras för att omsorgen ska kunna fungera.

– Jag kan till exempel tänka mig att parkförvaltningen kanske får vänta med att plantera sina blommor. Vi utesluter ingen yrkesgrupp utom de grupperna som jobbar med samhällsviktiga funktioner, säger Ann-Katrin Järåsen (S).

Omplaceringarna är inte frivilliga, men Titti Norling menar att alla nu måste hjälpas åt.

– Vi får göra lite samhällsnytta och hjälpa till där det behövs helt enkelt.

Hör mer om de ovanliga åtgärderna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet