Kommunchefen Martin Willén vill se kommunala siffror över antalet smittade. Foto: SVT

Kommunchefer vill se kommunal statistik över antalet smittade

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som bekräftats smittade av coronaviruset i Värmland fortsätter öka och är nu över 200. Region Värmland inte dela med sig av statistiken över antalet smittade per kommun, något som efterfrågas av flera kommunchefer i länet.

– Bilden hos allmänheten är att covid-19 inte riktigt gäller oss. Vi vet att vi har en allmänspridning och det vore bra om det syntes mer i statistiken så att folk verkligen tar det på allvar, säger Martin Willén, kommundirektör i Kristinehamn.

Ingen rättvis bild

Enligt Region Värmland är anledningen till att man inte ger ut statistik på kommunal nivå att den inte skulle ge en rättvis bild över hur många som egentligen är smittade. Det beror på hur många test som har gjorts i de olika kommunerna.

Coronaviruset i Värmland

– Det är stor risk att man uppfattar en falsk trygghet och minskar på den sociala distanseringen och inte sköter de basala hygienrutinerna på samma sätt, säger Tobias Kjellberg, sjukvårdsledare i Region Värmland.

Se Martin Willéns kritik och Tobias Kjellbergs svar i videon här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet