Se Birgitta Larsson, direktör gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Karlstad, berätta om sin oro inför studenten och vilka konsekvenser det kan få om för mycket folk samlas vid studenternas utspring. Foto: SVT

Karlstad kommun vädjar till allmänheten: ”Stanna hemma vid studenten”

Uppdaterad
Publicerad

Årets studentfirande i Karlstad kommer kunna springa ut men bara en klass i taget och endast två anhöriga får möta upp på anvisad plats på skolområdena. Övriga som vill följa studentfirandet uppmanas göra det hemifrån via direktsändningar på webben från kommunens fyra gymnasieskolor.

– Om inte det här fungerar kanske vi måste avsbryta utspringet, säger Birgitta Larsson, direktör gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Årets studentfirande i Karlstads kommun kommer bli annorlunda på grund av coronapandemin. Studenterna på kommunens fyra gymnasieskolor kommer springa ut klassvis och får tas emot av två anhöriga var. Platser de anhöriga ska stå kommer märkas upp. För de som inte kan vara med på plats kommer kommunen direktsända på webben från varje skola.

Vädjan till allmänheten

Enligt Birgitta Larsson, direktör gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, vädjar nu kommunnen till allmänheten inte samlas utanför avspärrningarna.

Hör Birgitta Larsson i klippet ovan om hennes oro inför studenten. Hör även polis Anders Johansson i Karlstad om den förväntade trafiksituationen utan studentflaken.

Utspringen vid gymnasieskolorna i Karlstad kommer pågår under en stor del av dagen.

Anpassningar vid kommunala skolor

Alla kommunala skolavslutningar i Karlstad kommer anpassas efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För årskurs 1 och 2 på gymnasiet blir det en digital avslutning tillsammans med sin klass och sin mentor. För grundskolorna kommer inga anhöriga bjudas in till avslutningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.