Foto: Charlie Riedel/ TT

Karlstads nyårsfirande ska skapa trygghet

Publicerad

Under nyårafton i år satsar Karlstad kommun återigen på ett storslaget nyårsfyrverkeri vid tolvslaget. Firandet startade 2009, då kommunen ville göra något åt den stökiga situationen på Stora torget, där det ibland sköts raketer som hamnade bland folk.

På nyårsafton i år lyses torget upp i samband med firandet, det spelas musik och extrabussar kommer sättas in – utöver kommunens fyrverkeri.

– Det leder till mindre fyrverkerier överlag i centrum, att fler vuxna är ute på stan och det skapar ett lugnare och tryggare nyårsfirande för alla, säger Mats Ahrén, kultur- och fritidsdirektör, i ett pressmeddelande.

Fler unga i centrum

Enligt kommunen innebär vinter och lov att fler ungdomar tar sig in till stan. Under nyårsafton blir det högtryck för socialjouren då en del ungdomar får i sig för mycket alkohol och det sätts bland annat in extra fritidsledare i fält, för att möta de unga. Även polis, väktare och ordningsvakter tillsätter extra förstärkning i centrum under nyår.

– Under helgerna arbetar lokalpolisområdets personal för att du ska ha det tryggt i trafiken, i hemmet eller ute på stan. Vi hoppas att alla medborgare, gammal som ung, vill hjälpa oss med det så att vi alla får en fin jul- och nyårshelg, säger Anders Stridsberg på lokalpolisområde Karlstad, i ett pressmeddelande.

Kommunens tipsar: Det här kan du som vuxen göra

• Prata med din tonåring om var hen ska vara och göra. Stämmer det? Gå dit själv eller ring andra föräldrar. Det är inte säkert att ”alla andra” får, även om ditt barn säger det!

• Bestäm gärna en tid när din tonåring ska vara hemma. Håll kontakt med andra föräldrar och var vaken när din tonåring kommer hem.

• Var vaksam på din egen hållning i alkoholfrågan – du är förebilden. Var uppmärksam på hur du förvarar er eventuella egna alkohol. Många ”lånar” hemma till sitt drickande.

• Kom ihåg att du är en förebild. Fundera på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

• Vid misstanke om langning, ring polisens tipstelefon 114 14.

• Vi vädjar till dig som förälder att ta ett gemensamt ansvar för våra tonåringar.

Källa: Karlstad kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.