Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom att samverka nära och på barnens ”planhalva” med lunchbesök hoppas Forshaga kommun att barnen ska bli nyfikna på fler yrken. Foto: SVT

Kommuntjänstemän lunchar med tredjeklassare och snackar jobb

Uppdaterad
Publicerad

Polis, sjuksköterska, lärare eller snickare? Ja, de vanligaste yrkena känner de flesta barn till, men vad gör en miljöinspektör, och vilka andra jobb finns det på en förvaltning? I ett annorlunda pilotprojekt i Forshaga kommun träffar kommunens tjänstemän elever i åk 3 och äter lunch tillsammans.

Idag var det miljö- och byggnadsförvaltningen som kom till Lärcenter för att berätta mer om sina jobb.

– Det är ett steg i det vi kallar ”den långsiktiga kompetensutvecklingen”. Genom att samverka nära och på barnens ”planhalva” hoppas vi att barnen ska bli nyfikna på fler yrken, säger Selma Hodzic, näringslivsutvecklare på Forshaga kommun.

Sju förvaltningar på skollunch

Sju olika förvaltningar ska i det här projektet besöka eleverna och äta lunch tillsammans. Nästa höst utvidgas projektet till fler elever. Då ska också olika företag i kommunen komma och presentera sig i skolans miljö.

– Jag vill bli fotbollsspelare eller polis, säger Frank Berg, en av eleverna i klassen.

Lär mer om olika yrken

Hans klasskamrat Moa Högström funderar på att bli lärare eller konditor. Och trots att de yrken som presenterades idag inte var direkt lockande, tycker båda att det är kul att lära sig mer om andra yrken. Även de tjänstemän som besökte skolan uppskattade projektet.

-Jätteroligt att få träffa barnen och få möjlighet att berätta om hur många olika jobb det finns inom kommunen, säger Jessica Rydström, personalchef på Forshaga kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.