Anna Linnea Liljeholm blir residenskonstnär i Kristinehamn. Foto: SVT

Konstnär på visit i Kristinehamn – ska tolka Mariebergs sjukhushistoria

Uppdaterad
Publicerad

I projektet AiR Värmland är Avesta-konstnären Anna Linnea Liljeholm under ett par månader nu i höst residenskonstnär i Kristinehamn. På uppdrag av kommunen och Region Värmland ska hon tolka Mariebergsområdets historia, där det förr låg ett mentalsjukhus.

Konstnären Anna Linnea Liljeholm, som vanligtvis är verksam i Dalarna, arbetar med textil och teckning och inspireras av människa och människokropp. Också platser och rum är viktiga utgångspunkter.

– Under de två månader jag är här ska jag försöka fördjupa mig i historien genom att leta bilder i bildarkivet, samla ord, material och historier från platsen på olika sätt. Och sen får vi se vad det leder till, säger hon.

Utställning i februari 2022

Uppdraget innebär att hon får bo i fyrvaktarbostaden vid Picassoudden och får tillgång till ateljén, bildarkivet och en utställningslokal.

– Vi är intresserade av att följa själva processen, säger Maria Lobell som är kulturchef i Kristinehamns kommun.

Utställningen kommer vara i februari 2022.

I klippet berättar konstnären om hur hon jobbar för att tolka Mariebergsområdet och hur hon vill integrera Kristinehamnare i projektet.

AiR på Kristinehamns konstmuseum hösten 2021

• Ett samarbete mellan Kristinehamns kommun och Region Värmland

• AiR står för Artist in Residence, vilket går att översätta till konstnär på vistelseort

• Syftet med konstnärens vistelse i residenset är att skapa mötesplatser där ett kunskapsutbyte kan ske samt bidra till konstnärlig utveckling

• Syftet är också att stärka det lokala kulturlivet i kommunen

Källa: Kristinehamns kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.