Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Handelsanställda kan korttidpermitteras Foto: SVT

Handelsanställda kan korttidpermitteras

Uppdaterad
Publicerad

Korttidspermittering kommer hjälpa till att rädda en del jobb – men det kommer inte räcka. Det menar fackförbundet Handels i Värmland.

I regeringens åtgärdspaket med anledning av coronaviruset finns ett förslag om korttidspermittering. Korttidspermittering innebär i praktiken att anställda går ner i arbetstid under en period samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd.

Avtal på plats

De nya bestämmelserna kommer träda i kraft den sjunde april men kan tillämpas redan från början av denna veckan. För handelsanställda kan det bli en aktuell åtgärd från och med i morgon eftersom det avtal som krävs nu är på plats.

”Helt utan skyddsnät”

Fackförbundet Handels i Karlstad välkomnar åtgärden, men tror inte det kommer räcka till på de ställen där tappet av kunder är störst, som till exempel för gränshandeln. Facket är just nu nedringda av medlemmar som är oroliga över sina jobb.

– För de visstidsanställda är situationen jättesvår. De står helt utan skyddsnät, säger Gunilla Hallgren Wallner, ombudsman för Handels avdelning 17.

Hör henne utveckla resonemanget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet