Foto: SVT

Kraftig ökning av id-kapningar i region Bergslagen

Publicerad

Antalet anmälda så kallade identitetskapningar har ökat med 76 procent i region Bergslagen, jämfört med förra året. Totalt hittills i år har 12 412 anmälningar gjorts.

– Att det ökat är för att brottet i sig är så enkelt att utföra och det genererar mycket pengar samt att risken att åka fast är liten, säger Jan Olsson, nationell expert vid Polisens nationella bedrägericenter.

Det är under perioden januari – augusti som man jämfört siffrorna för 2017 och 2018. I landet som helhet är ökningen av anmälda id-kapningar 34 procent mot ökningen i region Bergslagen (Värmland, Dalarna och Örebro län) som alltså är 76 procent.

Varför ökningen är så stor i Bergslagen är ännu inte kartlagt, enligt polisen kan det bero på hur brotten registreras mellan regionerna.

Att skydda sig helt är svårt

Att handla på nätet är oftast säkert och har många fördelar, men då det är lätt att få tag på en persons personnummer genom offentlighetsprincipen är det svårt att skydda sig helt.

– Verkningarna av id-kapningarna är svåra att skydda sig mot helt och hållet, säger Jan Olsson.

Men har ni sett någon förändring i bedragarnas beteende?

– Nej, det har vi inte, det är samma tillvägagångssätt. Detgäller att vara väldigt observant själv och agera fort när man får indikationer på att någon verkar ha gjort en kreditupplysning eller beställt något, säger Jan Olsson.

Elektronisk brevlåda

Även om det är svårt att skydda sig helt från id-kapningar rekommenderar polisen att man skaffar sig en elektronisk brevlåda.

– Du bör vara ansluten till en elektronisk brevlåda. Då kan du snabbt själv se om någon köpt något i ditt namn eller gjort något som kräver en kreditupplysning. Då kan du snabbt spärra ditt personnumer och inga fler köp kan göras. Det kan kanske vara svårt att hindra första köpet men du kan förhindra nästa då de här bedragarna brukar beställa flera saker över tid, exempelvis över ett dygn, säger Jan Olsson.

Även bankerna varnar

Även Bergslagens sparbank går ut och varnar om bedragare som härjar just nu och uppger sig från att vara från banken.

– Återigen måste vi tyvärr varna för bedragare som ringer och uppger sig vara från banken, säger bankens VD Cecilia Jeffner i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Vi har kunder som blivit uppringda nyligen så trots all publicitet i ämnet fortsätter bedragarna och de blir bara skickligare med tiden.

Så skyddar du dig:

  • Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.
  • Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.
  • Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.
  • Kontrollera antal recensioner och betyg innan du laddar ner appar.
  • Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.
  • Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas.
  • Se till att inga obehöriga kommer åt din post.
  • Exponera inte dina personuppgifter i onödan. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen
  • Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.