Hör hur Annika Karlsson förklarar hur fritidsbanken fungerar. Foto: SVT

Kraftig ökning för Fritidsbanken

Uppdaterad
Publicerad

Värmlänningarna lånar sport- och friluftsprylar som aldrig förr, i Värmland lånades närmare 26 000 artiklar under förra året mot dryga 15 000 2017, det visar ny statistik från Fritidsbanken.

– Det var betydligt mer än vi hoppats på. Folk börjar verkligen förstå fördelarna med att låna utrustning när man vill prova olika aktiviteter, säger Henric Byström, varumärkes- och kommunikationsansvarig på Fritidsbanken.

I december invigdes Värmlands sin 16:e Fritidsbank och under hela 2018 öppnades totalt 32 nya Fritidsbanker runtom i Sverige.

Intresset för att låna fritidsprylar ökar hela tiden, för Värmlands del har utlåningen ökat med drygt 70 procent. För hela landet har ökningen tredubblats, totalt lånades 163 427 artiklar, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder, mot 56 000 året innan.

– Vi stack ut hakan redan i somras och hoppades nå 100 000, så att det skulle bli så här mycket var betydligt mer än vi hoppats på, säger Henric Byström.

Högtrycket på utlåningen fortsätter

Det är många faktorer som spelat in att utlåning ökat, dels har vädret varit gynnsamt och flera av de nya Fritidsbankerna under förra året fick igång sin utlåning snabbare än vanligt.

– Det kan ta lite tid innan utlåningen kommer igång på allvar men flera av de nya förra året fick igång sin utlåning snabbt, säger Henric Byström.

Men hur ska ni kunna toppa det här?

– Vi hoppas givetvis att kunna låna ut ännu mer det här året. Högtrycket på utlåningen bara fortsätter, säger Henric Byström och fortsätter:

– På ett sätt så förändrar vi ju folks beteende, vi är ju så vana att köpa sånt vi vill ha och behöver och reflekterar kanske inte över att tiden som skridskorna ska användas kan räknas i några få timmar på en säsong. Då är det smartare att låna ett par nyslipade skridskor istället.

För bara några veckor sedan prisades även Fritidsbanken på Idrottsgalan med det nyinstiftade Fair Play-priset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.