John-André Olsen är en av de som tagit strid för kraftstationen i Stjärnfors. Hör honom i klippet nedan. Foto: SVT

Kraftstationen i Stjärnsfors rivs

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla kraftstationen i Stjärnsfors kommer att rivas. Det står klart efter ett möte på onsdagskvällen mellan byggnadens ägare – Fortum och Hagfors kommun. Rivningen har tillfälligt stoppas och kommunen har under tiden undersökt om den gamla kraftstationen vid Stjern vattenkraftverk i Uddeholm har ett kulturhistoriskt skyddsvärde.

Även alternativet att montera ned och flytta på byggnaden har diskuterats, men har inte bedömts som realistiskt.

– Vi är tacksamma för att vi fick lite extra tid att undersöka om byggnaden bör räddas, säger Boo Westlund, kommunpolitiker för OR, Oberoende Realister.  Men enligt länsstyrelsen är det en ren industribyggnad som renoverats lite ovarsamt genom åren och som därför inte har något kulturhistoriskt värde.

Inte tillräckligt kulturhistoriskt värde

Byggnaden har inspekterats av kommunens kulturchef och en antikvarie från länsstyrelsen som nu konstaterat att kraftstationen inte omfattas av någon detaljplan och inte anses ha tillräckligt kulturhistoriskt värde för att bevaras.

Fortum skriver därför i ett pressmeddelande att rivningen nu kommer att genomföras.

Det var i början av förra veckan som en grupp Hagforsbor samlades på platsen för att försöka stoppa den planerade rivningen.

Byggnaden har tidigare varit kraftstation men inte använts för detta ändamål på många år.

I klippet nedan hörs de olika sidorna i kampen om kraftstationens bevarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.