Näckån i norra Värmland kan komma att börja producera el igen. Mark- och miljödomstolen sade ifjol till ja till satsningen, men beslutet har nu överklagats. Foto: SVT

Kraftverksbygge i Näckån överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Näckåns Energi vill bygga ett nytt småskaligt kraftverk i Näckån. Men nu är bygget överklagat.

– Ett nytt kraftverk skulle skapa ytterligare ekologiska skador, säger miljöjuristen Örjan Larsson.

Näckån i norra Värmland kan komma att börja producera el igen. Mark- och miljödomstolen sade ifjol till ja till satsningen, men beslutet har nu överklagats.

– Vi vill bygga ett småskaligt vattenkraftverk. Det är ett så kallat strömkraftverk och det kommer att försörja omkring 600 fastigheter med hushållsel. Det är företagets vd Jan-Anders Carlsson som berättar.

Kraftverk i Näckån

För Näckåns Energi innebär satsningen att man återupptar elproduktionen från vattenkraften. Näckån har inte producerat el sedan den stora dammolyckan 1973. Då brast en damm i Näckån och  flera hus togs med i lermassorna. En kvinna omkom vid olyckan.

Under de dryga 40 år som gått har företaget mest sysslat med elhandel och sysselsätter idag 17 personer.

”Fallhöjden är unik”

15 miljoner kommer det nya kraftverket att kosta och det kommer att producera omkring tre Gwh per år. Det handlar om en småskalig  produktion.

– Fallhöjden i Näckån är unik, den är 210 meter. När det gäller lönsamheten kommer det inte att ge något stort överskott för företaget. Det viktigaste för oss är att vi skapar något lokalt i bygden och som stannar kvar här.

Mitt på Näckån kommer en ny damm att byggas. Storleken motsvarar en vanlig villatomt. Därifrån kommer vattnet att ledas i en tub ner till kraftverket. Ett avstånd på omkring 1,7 kilometer.

I fjol godkände Mark- och miljödomstolen  kraftverksbygget, men nu har Länsstyrelsen och Älvräddarnas samorganisation överklagat domen till Miljööverdomstolen.

– Vi ser redan idag ett miljöproblem vid Näcksjön. Dammen där är problemet och sammantaget behöver miljön vid Näckån förbättras. Vi bör uppnå en god ekologisk status. Det är en sak som EU-rätten kräver, säger miljöjuristen Örjan Larsson på Länsstyrelsen som en kommentar till företagets planer.

– Ett nytt kraftverk skulle skapa ytterligare ekologiska skador och då kommer vi ännu längre ifrån att nå målen.

”Har all respekt”

Jan-Anders Carlsson på Näckåns energi håller inte med Länsstyrelsen.

– Jag har all respekt för deras synpunkter men jag delar inte deras uppfattning. Det här kraftverket kommer att ha liten miljöpåverkan jämfört med vad det ger i utbyte.

– Det är är ett bra projekt. Och det är bra för bygden, säger Jan-Andersson Carlsson på Näckån energi AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftverk i Näckån

Mer i ämnet