Vattenkraft åter till Näckån

Uppdaterad
Publicerad

För fyrtio år sedan omkom en person vid en dammolycka i Näckån i Sysslebäck. Sedan dess har ingen elkraft producerats i ån men nu vill Näckåns energi bygga ett nytt kraftverk.

På tisdagskvällen informerades ortsborna om planerna och Värmlandsnytts reporter Karin Lorenz var på plats och träffade Näckåns Energis vd Jan-Anders Carlsson.

Näckåns Energi har funnits i norra Värmland sedan 1918. Fram till 1973 hade de egen vattenkraftproduktion, men sedan dess har de bara sålt el som de har köpt in via elbörsen. Men nu har de planer på att starta egen vattenkraftproduktion som ska ge el åt 350 småhus.

Kraftverk i Näckån

– Det är en småskalig produktion som vi startar med. Det är den möjligheten som finns med den vattentillgång som vi har, säger Jan-Anders Carlsson.

Det som hände 1973, en stor dammolycka  och en person omkom, är ni inte rädda att det ska hända igen nu?

– Nej, då skulle vi aldrig satsa på det här.

Hur stora kostnader är det?

– Vi har ingen exakt kostnad. Vi har tagit fram en kalkyl som säger att det här är värt att gå vidare med. Men visst är det stora kostnader för ett litet bolag, det är det.

Ni ska ha ett stort informationsmöte ikväll, vad väntar du dig för reaktioner?

– Jag hoppas att de som tycker någonting kommer dit och säger det. Jag hoppas naturligtvis att det är positivt, men alla kommentarer och synpunkter mottages tacksamt, säger Jan-Anders Carlsson.

Läs om Näckåkatastrofen

Läs mer om katastrofen i Sysslebäck när en damm rämnade i Näckån och en person omkom i flodvågen.

Läs artikeln på www.nordvarmland.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftverk i Näckån

Mer i ämnet