Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se och hör vad Fadumo Yusuf och de andra eleverna drömmer om för typ av arbetstillfällen. Foto: SVT

Kravet från Filipstad: Vill ha ersättning för nyanlända i tio år

Publicerad
Val 2022Valkompass

Många av de nyanlända som kom till Filipstad 2015 saknar fortfarande arbete och egen försörjning. Kommunen menar nu att den tvååriga statliga etableringsersättningen måste förlängas till minst tio år.

– Integrationsresan pågår fortfarande. Problemet är att staten inte betalar. Det får vi göra, säger kommundirektören Hannes Fellsman.

Eleverna i klassrummet på folkhögskolan i Filipstad kommer från olika delar av världen, men har alla ett och samma mål: att lära sig svenska och få ett jobb.

Många har bott i Sverige sedan 2015, som Fadumo Yusuf från Somalia som kämpar både för att lära sig att tala svenska – och skriva.

– I Afrika läste och skrev jag inte. Det lär jag mig här, förklarar hon.

Ersättning i tio år

Kommundirektören i Filipstad menar nu att den tvååriga statliga etableringsersättningen måste förlängas till minst tio år för att täcka kommunens kostnader för bland annat försörjningsstöd, som är en av de allra högsta i landet i förhållande till folkmängden.

– Vi önskar oss inte ett tillfälligt tillskott utan finansiering över tid. Minst tio år. Det är den tiden det tar att få medborgarna i egen försörjning, säger Hannes Fellsman.

I klassrummet på folkhögskolan beskriver eleverna sin längtan efter ett jobb och en inkomst.

– Jag vill ha jobb. Jag tycker om att städa, säger Fadumo Yusuf.

I klippet hör du mer om Fadume och de andra elevernas jobbdrömmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Invandring och integration – Val 2022

Mer i ämnet