Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naeimi och Rylie träffades när de bytte skola. Hör barnen själva berätta om hur det varit att mötas. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Barnen i Filipstad bussas mellan skolorna för att öka integrationen

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Drygt ett år efter storbråket om förändringarna inom skolan i Filipstad är den nya organisationen nu i full gång. Barn har flyttats mellan skolorna med målet att blanda svenskfödda elever och nyanlända.

– Det var pirrigt i början, säger andraklassaren Nova Gradin, som är en av dem som tvingats byta skola.

Leken är i full gång på skolgården när SVT besöker Strandvägsskolan i Filipstad.

Så sent som i höstas hade många av barnen här aldrig träffats. Då genomfördes en total förändring av skolstrukturen i kommunen. De mindre barnen placerades här på Strandvägsskolan, och de äldre på Åsenskolan på andra sidan tätorten.

Allt för att öka integrationen.

I klippet berättar barnen själva om hur det varit att mötas.

Bussas mellan skolorna

– 70 procent av våra barn hade ett annat modersmål än svenska, och på Åsenskolan var det tvärtom. Vi tror att det har en stor betydelse för framtiden att de lär känna varandra, säger Maria Nordlund Svanlind, som är rektor på Strandvägsskolan.

Alla de yngre barnen har nu samlats på Strandvägskolan, medan de äldre placerats på Åsenskolan. De som måste byta skola får åka skolbuss.

Och förändringen har lett till nya vänskaper.

– Vi kom i samma grupp den första dagen, och nu är vi ungefär nästan bästa vänner, säger andraklassarna Naemi Bäck Larson och Rylie Ponnanporomage.

– Man vill ju ha så många kompisar det bara går, säger klasskompisen Nova Gradin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Värmland

Mer i ämnet