Johan Sundström, till vänster i bild, är en av föräldrarna som tagit initiativ till en namninsamling med krav på en folkomröstning om skolan. Foto: SVT

Filipstad på väg mot folkomröstning om skolan

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om en ny skolorganisation i Filipstad har retat upp föräldrar i kommunen. Nu har de samlat in namnunderskrifter med krav på en folkomröstning om skolan.

– Vi tänker oss att få in begäran om en folkomröstning före jul och hoppas att det blir av i början av nästa år, säger Johan Sundström, en av föräldrarna som tagit initiativ till namninsamlingen.

Föräldrarna har hittills samlat in 764 av de 850 namn som krävs för att frågan ska tas upp i kommunfullmäktige.

– Olyckligt. En folkomröstning kan bli väldigt hätsk, säger Anders Nilsson (V), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Filipstad.

Klasserna splittras

Det handlar bland annat om Strandvägsskolan, där mer än hälften av barnen idag har annat modersmål än svenska. I den nya organisationen ska alla barn från förskola till årskurs tre i tätorten gå här från höstterminen 2021, enligt ett beslut som den politiska ledningen tagit. Det är ett försök att bryta segregationen i skolan.

På Åsenskolan ska elever mellan fjärde och sjätte klass gå.

– Alla skolklasser kommer att splittras upp vilket innebär att hälften av barnens klasskamrater försvinner till andra klasser och väldigt många får byta lärare och skolmiljö. Vi tycker inte att det höjer kvalitén på något sätt för våra barn, säger Johan Sundström.

”Måste agera nu”

Anders Nilsson säger att de är i ett läge där de som politiker måste göra något nu.

– Vi kan inte vänta, vi ser vilka utmaningar vi har och hur vårt samhälle dras isär. Vi har haft hög invandring och vi har många barn som inte behärskar det svenska språket och det måste vi försöka göra något åt.

Men föräldern Johan Sundström håller inte med.

– Nej, barnen kan inte göras till integrationsverktyg, det är inte deras utan politikernas uppgift att lösa segregationen.

Mycket talar för folkomröstning

Samtidigt har kommunen beslutat om en ny skola intill Strandvägsskolan som ska stå klart 2022. Där ska barn från förskolan till och med årskurs tre gå.

– Det blir lite knepigt att ha en folkomröstning om en områdesindelning eftersom vi redan bestämt att vi ska bygga en ny skola för F till trean, säger Anders Nilsson.

Mycket talar ändå för att det blir en folkomröstning i Filipstad.

En folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det och om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.

Enligt Johan Sundström har flera av oppositionspartierna uttryckt att de inte tänker rösta mot kravet på en folkomröstning.

Sverigedemokraterna har dessutom lagt en egen motion med det kravet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.