Namnunderskrifter uppfyller kraven på folkomröstning i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningskontoret vid Karlstads kommun har nu sammanställt namnunderskrifterna, som samlades in av Sverigedemokraterna för en folkomröstning för att stoppa det planerade moskébygget.

Sverigedemokraterna som säger nej till ett moskébygge i Karlstad vill ha en folkomröstning i frågan. Av de 9 462 underskrifterna partiet samlat in är 7 946 giltiga och uppfyller kriterierna. 1 516 underskrifter godkändes därmed inte.

– Det är nog ett normalt antal som inte godkändes. Jag tror de som lämnade in handlingarna uppskattade det till 8 400 godkända medan vi fann att det var något färre, säger Per Danielsson, stadsjurist.

LÄS MER: Ja till moské på Rud

En del oläsliga

För att underskrifterna ska vara godkända ska de innehåller namn, personnummer och personen måste vara minst 18 år och röstberättigad i Karlstad.

– Vissa underskrifter saknade personnummer eller så var det inte alls läsliga, säger Per Danielsson.

21 av 61 måste säga ja

Antalet godkända underskrifter är tillräckligt för fortsatt beredning av ärendet, som tas upp i kommunstyrelsens möte i oktober. Sen lämnas det vidare för beslut i kommunfullmäktige i november.

För att få till en folkomröstning behöver Sverigedemokraterna få med sig flera partier. Kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M), har tidigare sagt att han inte kan ställa sig bakom kravet på folkomröstning. I nuläget har Sverigedemokraterna fyra mandat i fullmäktige och det krävs att 21 ledamöter av 61 säger ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.