Filipstads kommunalråd Åsa Hååkman Felth (S). Foto: SVT

Stora investeringar och skattehöjning i Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

Filipstads kommun vill satsa sig ur den ekonomiska krisen.

På kommunstyrelsens sammanträde under onsdagen togs beslut om att investera över 300 miljoner kronor på en ny simhall, skola och idrottshall.

Samtidigt höjs antagligen kommunalskatten med 75 öre från och med 2022.

Kommunstyrelsens ordförande Åsa Hååkman Felth (S) var nöjd efter ett långt sammanträde där majoriteten (S+V) fick igenom sina förslag om att bygga en ny simhall och en ny F-3-skola med idrottshall.

Totalt handlar det om investeringar på 183 miljoner kronor för skolan och idrottshallen och nyckeltalen ger vid handen att ett simhallsbygge kommer att kosta 120 miljoner kronor.

Men det var inte utan debatt i två av frågorna.

Oppositionen röstade nej

Oppositionen i kommunstyrelsen (M+C+SD) röstade nej till att bygga en ny skola och yrkade även på en återremiss kring simhallen då de föredrar att det byggs en 50-metersbassäng på annan plats.

– Det finns inte ekonomiskt utrymme till ett sådant bygge så majoriteten avslog förslaget på återremiss, säger Åsa Hååkman Felth.

Kommunfullmäktige fattar det definitiva beslutet kring satsningarna i november.

– Det här kommer bli av och jag tycker att det sänder en positiv signal till våra invånare, vi tror på Filipstad och man måste satsa när det är uppförsbacke.

Skattehöjning 2022

För att klara av investeringarna och även försöka förhindra fortsatt stora underskott i kommunen föreslås nu att den kommunala skatten höjs med 75 öre från och med 2022.

– Det är arbetshypotesen vi arbetar efter och det är tjänstemännens förslag. Men vi får se när vi kommer till budgetbeslut nästa år, säger Åsa Hååkman Felth.

En höjd skatt beräknas ge ett extra tillskott på drygt 30 miljoner kronor under 2022.

Filipstads kommun beräknas göra ett underskott på drygt 22 miljoner kronor 2020 men i budgeten för 2021 beräknas ett överskott på 4,7 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.