Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kreativa lösningar efter den nya pandemilagen Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kreativa lösningar efter den nya pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

Pandemilagen som bland annat omfattar regler om hur många personer som får vistas i en lokal har gjort att butiksägare nu måste ha stenkoll på exakt hur många personer som vistas i lokalen vid ett givet tillfälle.

Enligt de nya reglerna ska alla kunder och besökare ha rätt till 10 kvadratmeter golvyta var, då räknas hyllor och personalutrymmen bort. För att hålla koll på hur många som är inne i butikerna har man kommit på olika knep. En livsmedelsbutik på Södra Råtorp i Karlstad använder sig av pingisbollar som kunderna måste ta innan de går in i butiken. Om de är slut måste kunden vänta utanför tills det finns en ledig pingisboll igen. 

– Vi använder 53 pingisbollar eftersom vi får vara 53 kunder i butiken samtidigt, säger butikschefen Claes Wallman.

Länsstyrelsen kontrollerar

Det är länsstyrelserna som ansvarar för tillsynen och att butikerna förhåller sig till den nya lagen. Under de senaste två veckorna har man utfört kontroller i Karlstad, Grums och Säffle.

-På de tillsynsbesök som vi gjort är det bara på ett ställe som vi funnit avvikelser, så jag tycker följsamheten är jättebra, säger Gith Nilsson, samordnare vid länsstyrelsen i Värmland.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer