Magnus Tuulik tycker sig inte se några tecken på att grekerna inte vill ha svenska turister på besök – tvärtom. Han uppger också att de vidtagit flera åtgärder för att minska smittspridningsrisken. Foto: Privat

Kristinehamnare flög till Rhodos – blev intervjuad av grekisk TV

Uppdaterad
Publicerad

När Kristinehamnaren Magnus Tuulik anlände med flyget till Rhodos väntade grekiska TV-journalister med frågor om varför de skulle åka dit på semester. Det var nämligen in i det sista oklart om planet skulle fått lyfta, och nu anklagas flygbolaget Tui för att ha ljugit för att få landningstillstånd i Grekland, enligt TV4.

Under torsdagen landade researrangören Tui:s första flygplan på Rhodos med svenska resenärer trots att svenskar inte tillåts in i landet förrän 15 juli, på grund av coronapandemin. Enligt Tui hade resebolaget fått ett specialtillstånd från grekiska myndigheter, men enligt konkurrenten Apollo ska Tui ha ljugit för att få tillstånd att landa, rapporterar TV4 Nyheterna.

I den engelskpråkiga grekiska tidningen Greek City Times uppges att den grekiska turistministern Haris Theocharis sagt att Tui fått speciallicens för att marknadsföra Grekland och att runt 40 procent av passagerarna på flighten ska vara Tui-anställda och journalister. Men det framgår inte från ministern vilka de övriga 60 procenten av passagerarna ska vara.

– Vi har varit tydliga med att vi får vara med och öppna upp resandet i Grekland och att vi skulle ha Tui:s personal, gäster och journalister med på planet, säger Adam Györki, kommunikationschef på Tui, till Aftonbladet.

Magnus Tuulik från Kristinehamn var med på planet som turist och enligt honom var det även journalister som flög ned. När de landade blev han intervjuad av grekisk TV.

– De ville vinkla att det onödigt med semester och att vi var här men enligt listan fick vi inte åka hit. Jag sa att det ligger på regeringsnivå, jag kan inte göra något, säger han.

De blev också testade för corona vid ankomst, men svaren väntas komma först idag, senast vid midnatt.

I övrigt har han inte märkt av någon stämning som skulle tyda på att grekerna inte vill ha dem där. Tvärtom har de blivit mycket väl mottagna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.